Downloads

Download nu: 600KB
handleiding-band-plakken.pdf

Download nu: 56KB
spakenflitsers.pdf

Download nu: 66KB
RC-prime.pdf

 

Handleiding band plakken

Nodig: drie bandenlichters, pen of krijtje, schuurpapier, solutie, plakkers, reserveventiel en reserveventielslangetje of een Agu-plaksetje, (eventueel) steeksleutel en reserveband.

Controleer eerst of de platte band wordt veroorzaakt door het ventiel. Misschien zit het ventiel niet goed dicht of moet er een nieuw slangetje op. Als er niets aan mankeert, is de band lek. Haal het achterwiel van de fiets (zie punt 2) indien het een lek in de achterband betreft. Vervolgens wip je de buitenband met behulp van drie bandenlichters van de velg. Het lange eind steek je tussen de buitenband en de velg, het gaatje aan het korte eind klem je vast aan een spaak. Zo heb je je handen vrij om de volgende bandenlichter te gebruiken.

Draai het ventiel los en haal de binnenband van de velg. Zet het ventiel terug op de binnenband en pomp de lekke band op. Vaak kun je bij een goed opgepompte band al horen of voelen waar het gat zit. Heb je water bij de hand, dan kun je de band in het water houden. Daar waar het gat zit, ontstaan luchtbelletjes.

Markeer de plaats van het lek en maak de binnenband droog. Ruw de omgeving van het lek goed op met een schuurpapiertje en blaas haar schoon. Smeer een flinke hoeveelheid solutie op de plak, waarbij het ingesmeerde oppervlak iets groter moet zijn dan de plakker. Laat de solutie - zonder blaren - een minuutje drogen. Haal dan de plakstrook van de plakker en druk de plakker stevig op de binnenband.

Pomp de band op om te zien of dit het enige gat was en of je het goed hebt bedekt. Controleer met je vingers de buitenband op scherpe voorwerpen. Leg ten slotte de band in het wiel. Steek eerst het ventiel weer door het gat en draai het ventiel vast. Pomp (als de band weer op de velg ligt) de band lichtjes op om te voorkomen dat hij gedraaid op de velg komt te liggen. Leg de buitenband er om, beginnend tegenover het ventiel (gebruik hiervoor liever geen bandenlichter).

Heb je hier problemen mee probeer dan het volgende trucje: leg de band zo ver mogelijk op de velg. Draai vervolgens het wiel om, zodat het deel dat nog om de velg moet, dicht bij de grond is. Begin nu van bovenaf de band op de velg te duwen. Wanneer je onderaan bent gekomen, heb je de band wat opgerekt en is het makkelijker het laatste stukje er ook om heen te leggen. Draai dan de borgring weer op het ventiel en pomp ten slotte de band weer op.

Je kunt de lekke band ook vervangen door een reserveband. Plak de lekke band dan thuis en gebruik hem bij een volgende tocht als reserveband.

co2

tshirt

handleiding band plakken

spakenflitser

versier je fietsbel